08-08-08

Vakantiehoeve Briesland even voorstellen

 LogoBriesWelkom

 

Jocelyne (°1954) en Willy Roose (°1943)-Trybou baten reeds 17 jaar lang de vakantiehoeve Briesland 1 uit te Alveringem, vlakbij de grens met Lo-Reninge waar hun zoon en schoondochter Joeri en Kathy op het Vijverhof een melkveebedrijf uitbaten.

Alveringem is gelegen tussen Ieper en Veurne, in de nabijheid van Diksmuide en op amper 15 kilometer van de Belgische kust (Nieuwpoort). Deze oase van rust in een ideale plaats om te wandelen, te fietsen, te zwemmen, te vissen, te spelen met de kinderen, te lezen of gewoon te niksen. De aanwezige vijver was eerst functioneel om de dieren te drenken, nu dient hij alléén nog om plezier in of rond te maken. De locatie biedt ook talrijke uitstapmogelijkheden.

kaartWVl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Er zijn verschillende verblijfsformules mogelijk:

-een kamer met ontbijt of met halfpension in het Boerenhuis

Boerenhuis

 -een appartement Vijverzicht of Easy Corner, al dan niet met ontbijt of halfpension

-het Vijverhuis, al dan niet met ontbijt of halfpension

VijverEnVissershuis

 -het Vissershuisje, eveneens al dan niet met ontbijt of halfpension.

Als je hun gastenboeken doorbladert, dan valt het op dat geluk en vrede hier hoogtij vieren. Vele mensen komen er uit alle hoeken van het land of soms zelfs uit het buitenland om er hun vakantie door te brengen, hun verjaardag of een jubileum vieren en houden na hun bezoek nog contact met Briesland via een kaartje.

 

_MG_5512.JPG

Soms komen er ook wel bekende mensen, zo kwam Kardinaal Danneels hier op weekend met zijn familie om zijn zilveren kardinaalsjubileum te vieren in 2003.

Een rode draad in de commentaren is het lekkere eten, de netheid, het comfort, de gezelligheid en de rust die geboden worden door Jocelyne en Willy. Sommige gasten worden zelfs poëtisch, eentje schreef in het boek dat: “een vrouw de smart deelt, de vreugde verdubbelt en de onkosten verdriedubbelt.”Wie weet wat de schrijver dan wel was overkomen met zijn geliefde…. Een andere familie schreef: “Het doet er niet toe of je aan de top of aan de voet van de berg staat, als je maar gelukkig bent op de plek waar je je bevindt”. Dit is een mooie gedachte, vooral voor wie zich een beetje burned-out voelt. En ja hoor, aan de voet van de berg heb je het perspectief van het "plezier" van de beklimming…..Tot slot:" We waren hier allemaal in de wolken.” Hemelser kan het dus niet zijn!

_MG_5419.JPG

Soms is er al eens droevig nieuws: in 2003 overleed de 50-jarige Johan Trybou, neef van Jocelyne en de man die de plannen tekende voor al de renovatiewerken van hun private woning, de appartementen en vissershuisje. Maar ook zijn geest leeft hier voort in de inmiddels beëindigde werken.

De ontboezemingen en de tekeningen in de gastenboeken mogen niet verbazen: deze plek werkt inderdaad inspirerend voor kunstenaars. Verschillende gasten hebben hun kunstwerk nadien aan Willy en Jocelyne geschonken: een maquette, een schilderij, een gedicht…

  

Briesland is tevreden en trots op zijn vakantiegangers. Het zijn stuk voor stuk mensen die veel respect opbrengen voor de omgeving en het materiaal.

AchtergrondKlein

Hoeve Briesland, die oorspronkelijk geen naam had, dateert uit 1912 en was één van de vele eigendommen van een welstellende Baron uit Alveringem die kinderloos stierf. Hij had zijn fortuin testamentair geschonken aan de ULB (Université Libre de Bruxelles). De pachters mochten hun bedrijven verder blijven uitbaten, zolang in de opvolging ervan was voorzien. Briesland kwam in 1985, samen met 34 hectare landerijen te koop. De drie kinderen van de voormalige pachters, die de boerderij 50 jaar lang hadden gerund, waren immers niet geïnteresseerd om het verouderde bedrijf verder te exploiteren. De verkoop werd opgesplitst in zeven delen. Willy en Jocelyne, die toen het Vijverhof te Lo uitbaatten, kochten 11 hectaren landbouwgrond. Een bevriende beenhouwer-traiteur werd eigenaar van de 1 hectare hofplaats en 6 hectaren weidegrond. Hij doopte het domein Driesland. De overige gronden werden verdeeld onder vijf andere boeren. De traiteur in kwestie moderniseerde het boerenhuis, organiseerde er voor zijn uitgelezen cliënteel allerlei privé-feestjes gedurendevijf jaar en had nog verder grootse plannen met Driesland. Hij wilde van de stallingen, de schuren en het vissershuisje één groot overdekt geheel maken om er grote trouwpartijen in te organiseren. Helaas kon hij hiervoor als niet-landbouwer geen bouwvergunning krijgen, ondanks zijn verwoede pogingen daartoe. Hij stelde daarom aan Willy en Jocelyne voor om samen met hem een vennootschap op te richten, maar dat zag het echtpaar niet zitten.

_MG_5488.JPG

Toen de traiteur de daad bij het woord voegde en de hoeve dan maar te koop stelde in 1990, rees er voor Willy en Jocelyne een groot probleem. Zij konden de dreef en de stallingen, die zij inmiddels in gebruik hadden voor hun materialen, nog moeilijk missen ook al behoorden zij in feite tot het boerenhof Driesland. Zij maakten gebruik van hun recht van voorkoop, temeer daar het toen al duidelijk werd dat hun zoon Joeri (°1975) hun boerderij Vijverhof zou verderzetten na zijn graduaat landbouw. In 1992 besloot Jocelyne zich te gaan wijden aan het hoevetoerisme. Driesland had voor haar een opportuniteit geschapen en bovendien herinnerde zij zich een eerder gestelde vraag om tot het hoevetoerisme over te gaan van de vzw De Blankaart. Zij vroeg een vergunning aan en plaatste een advertentie in de blaadjes van de Bond GJG, Toerisme Vlaanderen en Hoeve- & Plattelandstoerisme. Zij doopte haar vakantiehoeve om tot Briesland, refererend naar het zachte briesje dat hier voortdurend waait. Zij schreef zich tevens in voor een twee jaar durende cursus ‘traiteur’ in het Vormingsinstituut te Ieper. Zij wist in haar hart dat zij dit liever zou doen dan haar werk op het melkveebedrijf.

Al snel bleek de formule een waar succes, dermate zelfs dat zij plaats te kort had en nog bijkomende kamers kon verhuren op het Vijverhof te Lo. In het begin verhuurde zij alleen kamers met ontbijt, maar al snel kwam de vraag om ook een avondmaal te serveren. Zeker gezinnen met kinderen prefereerden deze service. Nadien heeft Jocelyne zich in het Vormingsinstituut nog bijgeschoold in het bedrijfsbeheer van het hoevetoerisme en in de Duitse taal.

vissen

Uiteraard komt bij zo’n uitbating heel wat kijken en is er organisatietalent nodig, maar Jocelyne en Willy hebben gezond verstand genoeg om op eigen kracht hun problemen aan te pakken en op te lossen. Voor veel studiewerk is er thans nog weinig tijd en goesting meer over. Schoondochter Kathy (°1975), die samen met Joeri het melkveebedrijf te Lo uitbaadt, springt ook regelmatig in op Briesland, bij voorbeeld om de boodschappen of de betalingen te doen. Zij begint zin te krijgen in het hoevetoerisme en wordt zeer gewaardeerd door Jocelyne. Zij trachthaar schoondochter volledig aan te leren hoe alles gaat en draait op de hoeve. Kathy’s opleiding als verpleegster kan ook daar van pas komen, want soms wordt er ook al eens al spelendeeen schram of een buil opgelopen. Eendracht maakt macht is hun leuze. Beide gezinnen springen in de bres voor mekaar en doen haast alles samen. Willy ondersteunt zijn zoon nog steeds in de melkveehouderij. Hun lot is bijna onlosmakelijk verbonden via het vader-zoonbedrijf en dat samenwerken zint hen wel. En als er eens gekibbeld wordt, is het voor de goede zaak. Voor elk probleem is er een oplossing, is hun devies.

stal

Wie weet zal de geschiedenis zich herhalen als eenmaal hun kinderenRobbe (°2002) en Thimen (°2004) het melkveebedrijf zouden willen verderzetten….

Jocelyne en Willy vinden het hoevetoerisme een aanrader. De investeringen zijn wel zeer groot, maar het is toch een goede belegging.Het is evenwel een zwaar beroep, maar zij hebben een paar mensen deeltijds in dienst om het werk te verlichten wat betreft het poetsen, wassen en eten bereiden voor de gasten. Maar iedereen in het gezin draagt hier ook zijn steentje toe bij. Als iedereen aan hetzelfde touwtje trekt, dan geraken ze er altijd! Hun prijzenbeleid stemmen zij af op de concurrentie. Zij willen niet uit de band springen, maar hun huidige cliënteel behouden.

 

De dag van Jocelyne begint om 7 uur ’s morgens. Vanaf 8 uur serveert zij het ontbijt en organiseert zij de gastenverblijven: afrekeningen, behandeling van e-mails en telefoons. Zij helpt het personeel bij de diverse taken. Het voornaamste is dat zij het bedrijf organiseert, de boel draaiende houdt. In de namiddag doet zij de boodschappen en verricht het administratieve werk verder. Vanaf 17 uur wordt er gewerkt aan het avondmaal, dat om 18.30 uur opgediend wordt aan de gasten. De dag loopt ten einde om 21 uur.

kalfjedrinken

Hoewel ze het werk graag doet, wil ze in de toekomst het aantal avondmalen af trachten te bouwen. Een echt hoog- of laagseizoen kennen ze niet. Het ganse jaar door is er bedrijvigheid op Briesland. En als de kamers, de appartementen en de huisjes dan toch eens vrij zijn, dan is het weer tijd voor nazicht, reparatie en schilderwerken.

Privacy hebben ze niet veel, maar ze vinden dat niet zo erg. Ze zijn het al lang gewoon.Feit is wel dat willen ze zelf eens op vakantie gaan, ze dat dan zeer grondig moeten voorbereiden. Omgekeerd moeien zij zich zo weinig mogelijk met het leven van hun vakantiegangers. De verstandhouding tussen de verschillende gezinnen is doorgaans goed. Mensen met kinderen zijn over het algemeen ook verdraagzaam voor de andere kinderen.

Je ziet aan Jocelyne dat ze haar werk met hart en ziel verricht: ze amuseert zich in haar job en in de gesprekken met de gasten, waarmee ze zoveel mogelijk een persoonlijk kontakt onderhoudt. De vakantiegangers appreciëren dat en bewonderen haar ervoor, zoals herhaaldelijk blijk uit haar gastenboek. Jocelyne en Willy willen dit werk nog blijven doen zolang hun gezondheid dit toelaat. Jocelyne is positief ingesteld en mikt nog op de komende 20 jaar.

Jocelyne

De vraag naar een vakantie op Briesland is overigens nog altijd actueel. Het orderboek is voor het volledige jaar goed gevuld, ondanks het feit dat er toch zeer vele vakantieverblijven zijn bijgekomen de laatste jaren.

Vooral Jocelyne en Kathy zouden het contact met hun vakantiegangers missen moesten ze er niet meer zijn. Deze vertellen hen nu vele wetenswaardigheden, zodat zij niet het gevoel hebben een krant of de tv nog nodig te hebben om op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de maatschappij. Op de vraag of de vrouw in onze samenleving nog achteruitgesteld is, antwoordt Jocelyne eerder negatief. Zij heeft alleszins niet het gevoel dat zij als vrouw minder gewaardeerd wordt. De vakantiegangers zijn in de loop der jaren wel wat veeleisender geworden, maar dat neemt ze er toch wel graag bij.

 


1http://www.briesland.beOudekapellesteenweg 18 te 8690 Alveringem

gsm: 0474/942862 fax: 058/289930 e-mail: info@briesland.be

 

 

koeien23

 

21:30 Gepost door Jocelyne en Willy in Geschiedenis | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

mogen wij vragen hoeveel kamers u ter beschikking hebt.
we zijn met 10 koppels en zouden rond 15 juni met wielervrienden een weekend organiseren.

Is er een mogelijkheid om in die periode dit aantal personen te slapen te leggen ?

Dank bij voorbaat voor de inlichtingen.

Buyck Nicole.
Sint Eloois Vijve

Gepost door: buyck nicole | 09-11-13

Beste,

wij zijn op zoek naar een vakantiewoning voor het weekend van vrij 27/06/2014 tem ma 30/06/2014.
We zijn met 6 volwassenen en 5 kinderen (3 gezinnen).
Hebben jullie nog deze periode jullie ruimte vrij voor het gezamelijke huis?
Wat is de prijs voor deze periode?

Mvg fam Vanhooreweder

Gepost door: vanhooreweder | 15-11-13

Beste Familie.

Bedankt voor uw email.
Wij hebben nog een groot appartement tot max. 13 personen vrij op het weekend dat u vraagt.
Nog een fijne dag en altijd welkom.

Met vriendelijke groeten en altijd welkom.
Familie Roose - Trybou

Gepost door: Vakantiehoeve Briesland | 16-11-13

Kun je ons zeggen hoeveel kamers -badkamers er zijn in jullie woningen?
Dank bij voorbaat
Hoogewys-De Gussem Philip en Rita

Gepost door: hoogewys-de gussem | 25-11-13

We zoeken een vakantiehuis voor het weekend van 17oktober 2014,voor 14 volwassenen en 5kleine kindjes.kan u me laten weten of de combinatie van de 2 appartementen mogelijk is en hoeveel de prijs bedraagt voor die periode.(als ze natuurlijk nog vrij zijn)
Met dank,
simonts son

Gepost door: simonts son | 13-08-14

Beste, is de vakantieboerderij nog te huur het lang weekend van vrijdag 25 maart 2016 tem maandag 28 maart 2016 aub? Zoja voor 23 personen, kleine huisdieren toegelaten? Wat is de huurprijs dan aub? met dank voor een spoedig antwoord, A Soenens

Gepost door: ann Soenens | 25-04-15

Beste mevrouw.

Bedankt voor uw email.
Zoals afgesproken gisteren aan de telefoon bespreken wij hier alles op 6 mei voor het paasweekend 2016
Nog een fijne zondag en tot dan.

Met vriendelijke groet.

Jocelyne Trybou

Gepost door: vakantiehoeve Briesland | 26-04-15

Beste, met dank en tot 6 mei, Soenens Ann

Gepost door: ann Soenens | 26-04-15

Prima !

Gepost door: vakantiehoeve Briesland | 27-04-15

De commentaren zijn gesloten.